Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijene nafte na svjetskim tržištima i dalje visoke

Na međunarodnim su se tržištima cijene nafte zadržale iznad 74 dolara. Zabrinutosti za opskrbu i najavljeno punjenje zaliha u SAD-u neutralizirali su strahovanja od posustajanja američkog i kineskog gospodarstva.

Na londonskom tržištu cijena barela je 74.53 dolara. Viša za 36 centi nego na zatvaranju trgovanja na kraju prošlog tjedna. U gotovo istom je iznosu porasla i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 70.41 dolar.

Tržišta su prošlog tjedna pozorno pratila pregovore o podizanju državnog duga u SAD-u, strahujući da bi problemi sa servisiranjem državnih obveza mogli gurnuti gospodarstvo u recesiju. Ministrica Janet Yellen upozorila je da bi problemi mogli iskrsnuti već početkom lipnja.

Trgovce je zabrinulo i posustalo kreditiranje u Kini, veći pad proizvođačkih cijena i slabiji rast onih potrošačkih u travnju.

Potporu cijenama nafte pružile su pak prognoze da bi se opskrba mogla smanjiti u drugoj polovini godine. Zato što su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici, uključujući Rusiju, odlučili dodatno smanjiti proizvodnju, za oko 1.16 milijuna barela dnevno. Time bi se opskrba smanjila za ukupno 3.66 milijuna barela dnevno, prenosi BHRT.

No, ministar za naftu Hayan Abdel-Ghani rekao je kako Irak smatra da OPEC+ na sastanku u lipnju neće dodatno smanjiti proizvodnju.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno