Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

ECB: Rast plaća u idućoj godini usporava

Rast plaća je ključni pokretač inflacije. Isti je povećan jer kompanije prilagođavaju plaće kao odgovor na prošlu inflaciju.

Rast plaća u eurozoni trebao bi usporiti iduće godine. Inflatorni su pritisci još uvijek dovoljno jaki da Europska centraslna banka treba zauzdavati ekonomski rast, rekao je glavni ekonomist ECB-a Philip Lane.

ECB je u četvrtak snizio stope po prvi put od 2019., oč emu je pisala FInanca. Ipak, suzdržali su se od bilo kakvog obećanja da će nastaviti to činiti na idućem sastanku u srpnju. Iako je čelnica banke Christine Lagarde sugerirala da je to prvi korak u nizu smanjenja.

“Visoka razina neizvjesnosti i još uvijek visoki cjenovni pritisci koji su vidljivi u pokazateljima domaće inflacije, inflacije usluga i rasta plaća znače da ćemo morati zadržati restriktivan monetarni stav”. Pojasnio je Lane u govoru u Dublinu. Tržišta predviđaju između tri i četiri navrata smanjenja kamatne stope u narednih 18 mjeseci.

Lane je dodao da se ECB ne obvezuje na daljnje ublažavanje politike nakon smanjenja stope prošlog četvrtka. Napominjući da će daljnji potezi ovisiti o pristiglim podacima, a odluke će se donositi od sastanka do sastanka.

Glavni ekonomist banke rekao je da je rast plaća, ključni pokretač inflacije, povećan jer kompanije prilagođavaju plaće kao odgovor na prošlu inflaciju, ali očekuje usporavanje sljedeće godine. Isto očekuje i za korporativne marže te da će i to apsorbirati dio povećanja plaća. Ovo će smanjiti pritisak na potrošačke cijene, navodi Moj Posao.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno