Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Fed razmatra promjenu pravila koja bi mogla uštedjeti kapital osam najvećih banaka

Američka Federalna rezervna banka (Fed) razmatra mogućnost promjene pravila koja bi mogla rezultirati smanjenjem kapitalnih zahtjeva za osam najvećih banaka u zemlji.

Ova moguća promjena predstavljala bi pobjedu za bankarski sektor, koji je dugo lobirao za takav korak. Fed razmatra ažuriranje ulaznih podataka koji se koriste u izračunu dodatnog kapitala za sistemski važne banke (GSIB), posljednji put promijenjenih 2015. godine. Na taj način žele bolje održavati ekonomski rast i stvarnu veličinu banaka u kontekstu globalnog gospodarstva, izvještavaju izvori Reutersa.

Ažuriranje tih ulaznih podataka ili koeficijenata bi moglo rezultirati smanjenjem kapitalnih zahtjeva za banke i povećanjem njihovog kapitala. Ali konkretnih odluka još nema.

Američki sistemski važne banke (GSIB-ovi) su držale oko 230 milijardi dolara kapitala kao dodatnu naknadu u prvom kvartalu 2024., prema podacima Feda. Što ukazuje na potencijalne značajne uštede ako dođe do čak male promjene. Očekuju se potencijalne uštede za osam banaka poput JPMorgan, Citigroup i Bank of America, što ovisi o njihovim specifičnim poslovnim modelima. Na primjer, smanjenje dodatne naknade za GSIB od 0,5 posto može rezultirati uštedom od više od osam milijardi dolara za JPMorgan i Bank of America, prema izračunu Reutersa.

Međutim, spremnost središnje banke da ponovno razmotri ovo pitanje predstavlja značajan korak u višegodišnjoj kampanji GSIB-a za smanjenje dodatne naknade. Pokazujući kako šira borba oko pravila o kapitalu otvara nove prilike za banke da lobiraju za druge dugo tražene regulatorne ustupke.

Dodatna naknada je uvedena kao odgovor na globalnu financijsku krizu 2009. kako bi se povećala otpornost GSIB-ova na potencijalne prijetnje financijskoj stabilnosti. Prilikom usvajanja pravila, Fed je koristio podatke iz 2012. i 2013. godine za određivanje koeficijenata koji uzimaju u obzir veličinu banke, međusobnu povezanost, složenost i prekograničnu aktivnost.

Bolja predvidljivost rezultata

Središnja banka je izjavila da će ovaj pristup poboljšati predvidljivost rezultata i olakšati bankama planiranje, ali je također najavila povremene revizije okvira. Međutim, od tada nije bilo izmjena. Banke su tvrdile da zastarjela metodologija čini njihove veličine u odnosu na globalno gospodarstvo većima nego što zaista jesu, s obzirom na njihovu tendenciju rasta u skladu s gospodarskim trendovima.

JPMorgan je u javnom pismu Fedu u siječnju istaknuo da američki GSIB-ovi drže više od 59 milijardi dolara u GSIB kapitalnim rezervama, koje su isključivo vezane uz opći gospodarski rast.

Prošle godine, središnja banka pokrenula je raspravu o ovom pitanju predstavljajući prijedlog ‘Basel III’, kojim bi se povećao kapital za GSIB i druge velike banke. Dužnosnici Feda tvrde da bi ovaj plan preciznije mjerao rizik od gubitaka banaka.

Velike banke najviše su zabrinute zbog predloženih Baselskih pravila i tvrde da će ih prisiliti na smanjenje kreditiranja.

Fed pokazuje razumijevanje za ove pritužbe te radi na revidiranju prijedloga. Iako će svaki ustupak morati biti prihvaćen i od strane drugih dionika, izvještava Reuters.

Na privatnim sastancima s Fedom, neki dužnosnici industrije tvrdili su da bi ažuriranje koeficijenata dodatne naknade moglo biti jedan od načina kojim bi Fed mogao samostalno ublažiti utjecaj povećanja Basela na velike banke.

Međutim, prema izvorima Reutersa, ti su projekti neovisni jedan o drugome. A dužnosnici Feda nastavljaju s njihovim razmatranjem nezavisno, prenosi portal Financije.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno