Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

“Kriptovalute su mrtve u Americi”: Zašto se najveći zagovornik Bitcoina predomislio?

Tech investitor Chamat Palihapitiya, koji je prije dvije godine rekao da će bitcoin zamijeniti zlato i predvidio da će se digitalna valuta popeti na 200.000 dolara, ovih dana ima mnogo oprezniji pogled na kriptovalute.

Kriptovalute su mrtve u Americi“, rekao je investitor u posljednjoj epizodi podcasta “All in”, piše CNBC., a prenosi Telegraf.

Palihapitiya je uglavnom okrivio regulatore koji su postali mnogo agresivniji u potrazi za lošim akterima u industriji. Predsjednik Komisije za vrijednosne papire i burzu Gary Gensler rekao je da bi se platforme za trgovanje kriptovalutama trebale pridržavati strogih američkih zakona o vrijednosnim papirima.

Nedavno je odgovarajući na pitanja pred zakonodavcima, Gensler povezao kolaps banke Silicon Valley s kriptoindustrijom.

Imate čak i Genslera koji za bankarsku krizu krivi kriptovalute” – kaže investitor. I dodaje: “Vlasti Sjedinjenih Država čvrsto su uperile oružje u kriptovalute”.

U veljači je agencija predložila pravila koja bi promijenila koje kripto tvrtke mogu držati imovinu klijenata. Mjesec dana kasnije SEC je izdao obavijest kripto burzi Coinbase, obično posljednji potez prije podnošenja tužbe, upozoravajući tvrtku da je identificirala potencijalna kršenja američkih zakona o vrijednosnim papirima.

Prošlog je tjedna SEC optužio platformu za trgovanje kripto imovinom Bittrex i njezinog bivšeg izvršnog direktora za vođenje neregistrirane mjenjačnice.

Kriptovalute: “Najveća prijetnja establišmentu”

Obje su burze naznačile da se planiraju ili su već odlučile povući se s američkog tržišta.

Oni su vjerojatno bili najveća prijetnja establišmentu“, rekao je investitor, ukazujući na kripto tvrtke.

“A oni su bili ti koji su, prema regulatorima, pomaknuli granice više od bilo kojeg drugog sektora startup ekonomije i sada plaćaju cijenu za to” – dodaje.

Gensler je branio postupke agencije. “Imamo jasan regulatorni okvir koji je izgrađen prije 90 godina” – istaknuo je.

Bitcoin je dosegao rekordnu visinu od oko 69 000 dolara u studenom 2021., kada su referentne kamatne stope Federalnih rezervi bile blizu nule.

Tržište se naglo promijenilo prošle godine, kada je Fed počeo podizati kamatne stope kako bi se izborio s inflacijom.

Bitcoin se trenutno trguje na nešto više od 27.300 dolara, što je pad od 60 posto.

S druge strane, britanski stručnjaci predviđaju “svjetlo na kraju tunela” za Bitcoin.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno