Petak, 21 lipnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Prijenos vlasništva na sljedeću generaciju u Njemačkoj ozbiljan problem

Većina njemačkih kompanija male i srednje veličine sve više ugrožava problem prijenosa vlasništva na sljedeću generaciju. Prema jednom novom istraživanju, to znači da će na tisuće kompanija morati prekinu s radom u godinama koje predstoje.

Njemačka kompanije male i srednje veličine će se u predstojećem periodu suočiti s problemom prijenosa vlasničke strukture. Naime, u mnogim slučajevima upravljanje jednostavno nema tko da preuzme. To pokazuju podaci analize koju je upravo objavila državna razvojna banka (KfW).

Do kraja 2026. u Njemačkoj će oko 560.000 od oko 3,8 milijuna obiteljskih kompanija biti u potrazi za nasljednikom. Prema istim podacima, njih oko 190.000 planira napustiti tržište jer nema tko da ih preuzme. Pritom bi samo do kraja ove godine oko 70.000 planiranih prijenosa vlasništva kompanija moglo propasti, jer nema nasljednika. Nema sljedeće generacije koja bi mogla preuzeti upravljanje poslovanjem kompanije. Analiza se bazira na podacima iz 10.796 kompanija koje su učestvovale u istraživanju.

Sve češće ćemo se suočavati s neželjenim zatvaranjima kompanija. U bliskoj budućnosti s ovim bi se problemom moglo suočiti svaka četvrta kompanija male i srednje veličine koje je u potrazi za nasljednikom.

Frici Keller, glavna ekonomistica državne razvojne banke (KfW)

Nema nasljednika

Osnovni razlog za ovakvu situaciju je da nisu pripremljeni odgovarajući nasljeednici. Ovo je izjavilo 79 posto menadžera kompanija koje su sudjelovale u istraživanju. Godinu ranije to je izjavljivalo njih 76 posto. Prepreke za uspješan prijenos kompanija poduzetnici vide prije svega u nemogućnosti dogovora oko kupoprodajne cijene (34%), te velikim birokratskim preprekama (28%).

Važnu ulogu igra i nepovoljan demografski razvoj u Nemačkoj. Generaciju tzv. “baby booomers“ s visokim stopama nataliteta, a koja postupno odlazi u mirovinu. Postepeno nasljeđuje generacija s osjetno nižim natalitetom. U mnogim slučajevima, dakle, jednostavno nema potomstva.

Prijenos unutar obitelji popularan

Generacija poduzetnika u njemačkim kompanijama male i srednje veličine sve je starija. Prema podacima KfW, vlasnici kompanija koji su u potrazi za nasljednicima u prosjeku imaju 64 godine. Trećina vlasnika starija je od 60 godina, a to je čak tri puta više nego prije dva desetljeća.

Korona-kriza dovela je inače do toga da se nasljednici u ovom profilu kompanija najčešće traže unutar obitelji. Prema tim podacima, 53 posto firmi s godišnjim prometom do najviše 500 milijuna eura, najradije bi se odlučilo za tu varijantu.

Osim prijenosa vlasništva u okviru obitelji, prodaja novim vlasnicima ili zaposlenima u samom poduzeću drugi su uobičajeni oblici prijenosa kompanije u nove ruke, prenosi B92. Poduzeća srednje veličine zapošljavaju više od polovine radnika u Nemačkoj i važe za temelj Njemačkog gospodarstva.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno