Financa
Digitalni poslovni portal

Zabilježen rast proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda u FBiH

U ožujku  2022. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda narasle su za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, prenosi Fena.

Prema Glavnim industrijskim grupacijama cijene su narasle u grupacijama Intermedijarnih proizvoda osim energije za 3,3 posto, Netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,8 posto i Trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Cijene su pale u grupacijama Energije za 5,6 posto i Kapitalnih proizvoda za 0,4 posto.

Prema područjima Klasifikacije djelatnosti BiH 2010, cijene su narasle u području Prerađivačke industrije za 2,3 posto i Vađenja ruda i kamena za 1,3 posto.

Cijene su pale u području Proizvodnje i opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 10,4 posto. 

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda u ožujku 2022. godine su narasle za 15,2 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a u odnosu na prosinac 2021. godine su narasle za 5,8 posto.

U ožujku 2022. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu su pale za 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, u odnosu na isti mjesec prethodne godine su narasle za 16,8 posto, a u odnosu na prosinac 2021. godine narasle su za 6,5 posto. 

U ožujku 2022. godine cijene proizvođača industrijskih proizvoda na inozemnom tržištu su narasle za 2,0 posto u odnosu na prethodni mjesec, u odnosu na isti mjesec prethodne godine su narasle za 13,3 posto, a u odnosu na prosinac 2021. godine su narasle za 4,9 posto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.  

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije