Utorak, 16 srpnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Ruski državljani osnovali gotovo 7.000 kompanija u Srbiji

Ruski državljani osnovali su 6.976 kompanija u Srbiji od početka rata u Ukrajini. Usprkos ovom broju, pitanje je hoće li sve te firme doprinijeti rastu srpskog gospodarstva ili su samo put ruskim državljanima za dobijanje stalne boravišne dozvole u Srbiji. Kasnije bi im ovo trrebalo pomoći da mogu osigurati vize za zemlje Europske unije.

Novu generaciju ruskih migranata čine mladi ljudi iz srednje i više srednje klase, zaposleni u IT sektoru koji rade na daljinu. Najveći broj kompanija ruski državljani osnivaju u tehnološkom sektoru. Programiranje i consulting su dominantni među ruskim biznisima u Srbiji. Osim toga, ruski migranti se bave ugostiteljstvom, maloprodajom ili drže salone za uljepšavanje, navodi B92.

CEP navodi da se registiranje točnog broja Rusa koji žive u Srbiji pokazalo kao veliki izazov. Situaciju su dodatno zakomplicirale razlike u medijskim izvješćima i službenim podacima.

Na primer, Europska komisija je iznijela podatak da su 219.153 ruska državljanina ušla u Srbiju od veljače 2022. do lipnja 2023. Međutim, nasuprot tome Ministarstvo unutarnjih poslova Srbije tvrdi da je to znatno veći broj. Navodno je 370.000 Rusa ušlo u zemlju od veljače 2022. do travnja 2023. Ipak, Ministarstvo je priznalo odlazak 340.332 ruskih državljana unutar istog vremenskog okvira.

Ruski državljani dobijaju privremene dozvole, rijetki trajne

U Srbiji je 30.000 Rusa uspješno dobilo dozvole za privremeni boravak. To je jedini točan statistički pokazatelj, ukazuje CEP. Navode i da dolazak ruskih državljana nije uticao samo na Beograd i Novi Sad, već i na neke udaljene regije Srbije, poput Subotice i Niša.

Postizanje praktičnih sloboda, mogućnosti otvaranja multivalutnih bankarskih računa, osiguravanje vize za zemlje Europske unije. Osim toga omogućava pristup tržištu rada. Čak odustajanje od ruske vojne obaveze, ovisi od dobijanja važeće dozvole za stalni boravak. Međutim, mogućnosti za dobijanje takve dozvole u Srbiji su rijetke. Osim stupanja u brak sa srpskim državljanima, neke od mogućnosti za dobijanje dokumenata su značajna ulaganja u nekretnine. Također, osiguravanje zaposlenja u srpskoj kompaniji.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno