Utorak, 21 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Cijene bakra dosegle rekord

Terminske cijene bakra u srijedu su dosegle rekordno visoku razinu jer potražnja za osnovnim metalom ostaje snažna. I to zbog pomame za izgradnjom podatkovnih centara i kontinuirane elektrifikacije globalnog gospodarstva.

Cijene bakra na NYMEX-u dosegnule su 5,02 dolara po funti, prema podacima FactSeta. Metal je do sada ove godine dobio više od 25%, prenosi Seebiz.

Potražnja za bakrom općenito se smatra zamjenom za ekonomsko zdravlje, a metal je ključan za ekosustav energetske tranzicije. Sastavni je dio proizvodnje električnih vozila, električnih mreža i vjetroturbina, posebice kako se globalno gospodarstvo elektrificira.

Prema predviđanjima Bank of America, potražnja za bakrom iz električnih vozila i cjelokupnog transportnog sektora povećat će se za oko 5% ove godine.

Bakar je također kritičan materijal za kabele koji se koriste u podatkovnim centrima. Čiji je rast potaknuo potražnju za crvenim metalom. Posebno budući da procvat umjetne inteligencije stvara sve veću potrebu za podatkovnim centrima.

“S obzirom da potražnja za električnim vozilima i dalje raste, iako sporijim tempom, fokus se pomaknuo prema bakru potrebnom za izgradnju podatkovnog centra”, dodaje se u bilješci BofA.

Podatkovni centri oslanjaju se na bakar za različite električne primjene — električne konektore, sabirnice, kabele za napajanje. Međunarodna agencija za energiju očekuje da će se potražnja za energijom iz podatkovnih centara više nego udvostručiti. Na više od 1000 terawatt-sati (TWh) 2026. s 460 TWh 2022.

Viša proizvodnja od očekivane

Međunarodna skupina za proučavanje bakra (ICSG) smanjila je svoje prognoze viška opskrbe metalom za ovu godinu. Zbog niže proizvodnje od očekivane.

Predviđanje rasta proizvodnje bakra za 2024. smanjeno je na 0,5%. U usporedbi s rastom od 3,7% koji je procijenio ICSG prošlog listopada 2023. To se uglavnom može zahvaliti sporijem rastu proizvodnje od očekivanog, kašnjenjima u puštanju projekta u pogon i revidiranim smjernicama za proizvodnju od velikih proizvođača.

Prošlog studenog, First Quantum Minerals zaustavio je proizvodnju u Cobre Panamá, jednom od najvećih svjetskih rudnika bakra, nakon presude Vrhovnog suda i prosvjeda diljem zemlje zbog zabrinutosti za okoliš. Anglo American, veliki proizvođač, rekao je da će smanjiti proizvodnju bakra 2024. i 2025. jer nastoji smanjiti troškove.

“Vidimo da se bakar penje na 10.500 USD/t u kratkoročnom razdoblju jer znakovi očekivanog fizičkog sužavanja održavaju zamah oporavka posljednjih mjeseci”, napisao je Citi u izvješću. Tromjesečnim ugovorom za bakar trguje se po 10.185,5 USD po toni na Londonskoj burzi metala.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno