Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Silvergate najavio likvidaciju – pali bitcoin i ether

Cijene kriptovaluta pale sunakon što je banka Silvergate donijela odluku o zatvaranju. Bitcoin je pao više od 2% na 19.886,20 dolara. Ether se trenutno trguje po 1414,38 dolara.

Blagi pomak prema nižim cijenama započeo je kasno u srijedu. Nekoliko sati nakon što je Silvergate Capital objavio da će ukinuti operacije i likvidirati svoju kripto-prijateljsku banku.

Relativno mala veličina poteza ukazuje na to da su investitori u kriptovalute ozbiljno shvatili vijest prošlog tjedna. Tada je kompanija prvi put upozorila da možda neće moći nastaviti s radom i zatvorila je SEN ili Silvergate Exchange Network, prema Conoru Ryderu, istraživačkom analitičaru u Kaiko.

Bitcoin i ether održali su se relativno dobro unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju i nizu prepreka. Uključujući nedavna događanja u Silvergateu i post-FTX regulatorni udar na industriju koji je započeo u veljači.

Korelacija Bitcoina s dionicama niža je nego što je bila tijekom većeg dijela 2022. Njegova je volatilnost bila blizu povijesno najniže razine u posljednjih nekoliko tjedana.

Potez od četvrtka gurnuo je bitcoin ispod ključne tehničke razine od 22.200 dolara. Dok su neki ulagači pozdravili nedavno kretanje bitcoina u svjetlu niza negativnih kretanja u industriji. Analitičari su očekivali da će se kriptovaluta zatvoriti iznad 25.000 dolara kako bi dala više značenja svojim godišnjim dobicima, sada oko 30%.

Bitcoin cijena posljednjih sedam dana izvor googlecom
Bitcoin cijena posljednjih sedam dana izvor googlecom
Ethereum cijena posljednjih sedam dana izvor googlecom
Ethereum cijena posljednjih sedam dana izvor googlecom

Pad likvidnosti

Kraj Silvergatea je zabrinjavajući za industriju, koja sada očekuje usporavanje ulaznih tokova bez SEN-a ili dovoljno pouzdanih alternativa.

Poduzeća još uvijek imaju Signature Bank, čija je platforma Signet usporediva s Silvergateovim SEN-om. Ali tvrtka je već rekla da planira ograničiti svoju kripto izloženost u svjetlu nedavnih događaja. Međutim, industrija će pratiti svoj razvoj događaja. Posebno nakon prošlotjednog koordiniranog napora Fed-a, FDIC-a i OCC-a da upozore banke na rizike likvidnosti koji dolaze s bankarskim kripto tvrtkama.

Ta upozorenja otežavaju najvećim bankama servisiranje kripto prostora jer vjerujemo da su zaključile da ta prilika nije vrijedna regulatornog rizika. Ovo vjerojatno konsolidira kripto izloženost nekolicini manjih banaka, što znači veći rizik likvidnosti i veći rizik koncentracije. Upravo su to rizici protiv kojih se bankarski regulatori pokušavaju boriti.

Jaret Seiberg, analitičar u Cowenu

Ako se manje institucije ne pojačaju, SAD riskira gubitak značajnog tržišnog udjela u inozemstvu, rekao je Ryder iz Kaika, dodajući da Europa izgleda posebno dobro pozicionirana za ulazak zahvaljujući svojoj regulatornoj jasnoći u obliku regulative tržišta kripto-imovine (MiCA). .

“Naši podaci pokazali su nagli skok količine eura za bitcoin u odnosu na dolar tijekom prošlog tjedna. Također smo primijetili pad likvidnosti i na američkim kripto parovima i na burzama u SAD-u jer pružatelji likvidnosti imaju pristup čekanja. Kratkoročno, niža likvidnost dovest će do veće volatilnosti na tržištima i većih pomaka cijena prema gore ili dole”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno