Srijeda, 24 travnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Smanjenje zaliha SAD podiglo cijenu nafte

Porasla je cijena nafte, nakon četiri dana gubitaka. Industrijsko izvješće ukazuje na smanjenje američkih zaliha sirove nafte. Ovo nadoknađuje nestalne rezove OPEC-a.

To bi bio prvi pad u sedam tjedana ako ga kasnije u srijedu potvrde američki vladini podaci. Podaci API-a također pokazuju da su zalihe nafte u Cushingu, Oklahoma, mjestu isporuke za WTI, pale za gotovo 1 milijun barela.

Organizacija zemalja izvoznica-nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom. Prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u 16 godina, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

U veljači IEA je prognozirala da će potražnja u ovoj godini rasti za 1,22 milijuna barela dnevno. OPEC je pak u izvješću za veljaču procijenio da će porasti za 2,25 milijuna barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara oko jedan posto svjetske potražnje, napominje Reuters.

Kako bi prikazao kontekst tog jaza, Reuters je analizirao promjene prognoza IEA-e i OPEC-a u razdoblju od 2008. do 2023. i u prva dva mjeseca ove godine.

Razdoblje je moralo biti dovoljno dugo kako bi se izvukli pouzdani zaključci, objašnjava Reuters. Polazišna godina 2008. i zaključna 2023. izabrane su pak kako bi izračun obuhvatio ekstremne oscilacije potražnje. Počevši od financijske krize u 2008. do pandemije u 2020. i njezinog naknadnog oporavka.

Reutersova analiza mjesečnih izvješća IEA-e i OPEC-a tokom 16-godišnjeg razdoblja pokazala je da je razlika u prognozama rasta potražnje najveća upravo u ovogodišnjoj veljači, navodi Energypress.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno