Financa
Digitalni poslovni portal

Snažan pad Wall Street-a, a na udaru je bankarski sektor

Indeksi na Wall Steetu u utorak su ošto pali, a najsnažniju korekciju je doživio bankarski sektor. Uzrok je podatak o snažnijem od očekivanja rastu prometa u američkoj maloprodaji. Ovo je oživjelo strahove investitora od zadržavanja kamatnih stopa na visokim razinama kroz dulje vremensko razdoblje. Najviše su korekciju doživjele vrijednosti dionica velikih banaka.

Dow Jones indeks pao je u utorak 1,02 posto, na 34.946 bodova. S&P 500 potonuo 1,16 posto, na 4.437 bodova. Nasdaq je doživio korekciju za 1,14 posto, na 13.631 bod.

Američko ministarstvo trgovine izvijestilo je da je promet u maloprodaji u SAD-u u srpnju porastao 0,7 posto. Premašivši prognoze o rastu za 0,4 posto, što ukazuje na snažan gospodarski rast unatoč visokim Fedovim kamatnim stopama.

Tržišni sudionici i dalje očekuju da Fed u rujnu neće dizati kamatne stope. Šanse za to se procjenjuju na 88 posto. Ipak, sada ih brine da bi kamatne stope mogla ostati na postojećim visokim razinama i dulje nego su očekivali.

Najviše su na udaru prodaja bile dionice banaka. Raste strah među investitorima da kamatne stope neće krajem prvog tromjesečja iduće godine početi padati. Dodatno, krivulja prinosa po američkim obveznicama obrnuta je već godinu dana.Pri čemu prinosi po dugoročnim obveznicama pokazuju manje prinose nego po kratkoročnim, a takva tvrdokorna situacija pritišće profite banaka, koje bi zbog toga mogle manje zarađivati.

Vjerojatno ćemo takvu krivulju prinosa imati duže razdoblje nego smo mislili. Čak i ako neće biti recesije. To će rezultirali sa smanjivanjem kreditiranja, jer da ste mi i prvi rođal, ne bih vas kreditirao uz gubitak.

Sam Stowall, iz CFRA Researcha.

Hoće li i bankarski sektor doživjeti korekciju rejting-a

Izvješće da bi agencija za rejtinge Fitch mogla smanjiti rejtinge za više velikih američkih banaka također je izazvala pad cijena dionica bankarskih divova, popu JP Morgan Chase-a, navodi Poslovni.hr. Dionica je pojeftinila 2,5 posto, a Bank of Americe za 3,2 posto. Još više su pale cijene dionica velikih američkih regionalnih banaka, u rasponu od 3,7 do 4,5 posto.

I na europskim burzama najvažniji indeksi jučer su bili pod pritiskom prodaja, pri čemu je londonski FTSE indeks pao 1,57 posto, na 7.389 bodova, frankfurtski DAX za 0,86 posto, na 15.767 bodova, a pariški CAC za 1,1 posto, na 7.267 bodova.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije