Financa
Digitalni poslovni portal

U kojim se državama kriptovalute najviše koriste?

Izvješće Chainalysisa pokazuje koje su zemlje najveći korisnici kriptovaluta diljem svijeta, uspoređujući vrijednosti transakcija kupovnom moći i stavljajući poseban fokus na neprofesionalnu i peer-to-peer upotrebu kako bi se procijenilo koje su zemlje doista napravile napredak u usvajanju kriptovaluta u većem dijelu svoje populacije.

Vijetnam je neporaženi pobjednik ove ljestvice, s visokim bodovanjem na ukupnoj vrijednosti kripto transakcija, kao i na plaćanjima pojedinaca. Vrijednost dolaznih transakcija kriptovalute nije bila daleko ispod one mnogo veće Indije.

Jedan od razloga zašto se kriptovalute pokazuju popularnim u Vijetnamu, pa i u drugim zemljama u razvoju je taj što se koriste kao investicijski alat umjesto drugih dobrih opcija, navodi se u izvješću koje prenosi Statista.

Zemlje u kojima se najviše korite kriptovalute; Izvor: Statista
Zemlje u kojima se najviše korite kriptovalute; Izvor: Statista

Pokušaj očuvanja vrijednosti nečije ušteđevine kada lokalne valute posustaju još je jedan poticaj za ulaganje u kriptovalute, stavljajući Venezuelu, Argentinu i Tursku na kartu korisnika kriptovaluta.

Pojedinci u zemljama u razvoju također koriste kriptovalute za međusobna plaćanja. U ovom segmentu visoko rangiraju afričke zemlje poput Nigerije i Kenije. Afričke zemlje prednjačile su u usvajanju inovativnih P2P načina plaćanja, na primjer mobilnog plaćanja, u procesu preskakanja opcija poput bankovnih transfera i onih digitalnih opcija plaćanja koje su vezane uz njih.

Među razvijenim zemljama korištenje kriptovalute bilo je najraširenije u zemljama engleskog govornog područja – prije svega u Sjedinjenim Državama, ali i Velikoj Britaniji, Kanadi, Južnoj Africi i Australiji.

Gospodarstva u razvoju Indija, Kina i Brazil također su registrirana kao veliki korisnici. U slučaju intenzivne upotrebe Rusije i Ukrajine, Chainalysis ih povezuje s raširenim nepovjerenjem u institucije i mogućim bijegom kapitala i izbjegavanjem poreza.

Izvor: Smartlife.hr

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije