Financa
Digitalni poslovni portal

Vrijednost tehnoloških dionica drastično pala

Početak tjedna donio nove glavobolje ulagačima u tehnološki sektor.

Tehnološke dionice opet su na udaru investitora. Nakon što se prošloga tjedna tržišna kapitalizacija dionica iz sastava indeksa Nasdaq smanjila za bilijun dolara, početak ovoga tjedna donio je novi udarac s padom indeksa od 2,2 posto, prenosi Poslovni dnevnik.

“Posljednjih mjeseci vide se dvije vrste prodaja. Rastu li prinosi na obveznice, to najviše negativno utječe na tehnološke i druge sektore temeljene na rastu. Tu je i druga vrsta prodaja, kada podaci ukažu na usporavanje rasta gospodarstva, što loše utječe na energetski i rudarski sektor”, kaže Peter Tuz, predsjednik u tvrtki Chase Investment Counsel.

Usmjerena pažnja

Prinosi na američke 10-godišnje obveznice kreću se blizu najviših razina u tri godine jer se zbog visoke inflacije očekuje agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke. “Sva je pažnja usmjerena na brojke o inflaciji, koja će vjerojatno biti najviša u 40 godina, što bi moglo navesti Fed na veće i učestalije povećanje kamata, kaže Tuz.

U ožujku je Fed povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko bilijuna dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

Prekinut oporavak

Podsjetimo, tijekom siječnja tržišna kapitalizacija Nasdaqa srušila se za 3 bilijuna dolara dok je u veljači i ožujku rasprodaja malo usporila. Tako se u veljači vrijednost snizila za dodatnih 1,7 bilijuna dolara, a prošloga mjeseca za još 1,5 bilijuna dolara. Sredinom ožujka započeo je oporavak tijekom kojeg je u tri tjedna Nasdaq ojačao 16 posto.

O trenutnoj razini pesimizma ulagača prema tehnološkim dionicama dovoljno govori podatak da se vrijednost Nvidije u pet dana stropoštala za 20 posto. Tako lošu petodnevnu seriju ta dionica ne pamti od ožujka 2020. kada je izbila pandemija koronavirusa.

NVIDIA dionice; Izvor: Yahoo Finance

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti i poslovni rezultati američkih kompanija jer počinje sezona objave kvartalnih izvješća. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Bilo bi to znatno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 posto na godišnjoj razini.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije