Četvrtak, 30 svibnja, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Želite biti plaćeni u kriptovaluti? Donosimo vam prednosti – i nedostatke

Ne može se poreći da su s Great Resignation radnici više ovlašteni tražiti ono što žele od svojih poslova. Osim fleksibilnosti i boljih pogodnosti, popularnost dobiva nova pogodnost na radnom mjestu — mogućnost plaćanja u digitalnoj valuti.

Prema globalnoj anketi financijskog savjetovanja deVere Group, kriptovalute bi mogle postati uobičajenije u pregovorima o plaćama s mlađim radnicima.

Više od trećine milenijalaca (u dobi između 26 i 42 godine) i polovica generacije Z (25 i manje) rado bi primili polovicu svoje plaće u bitcoinima ili drugim oblicima kriptovaluta, otkriva studija.

Kriptovaluta je digitalna imovina koja koristi računalni kod i blockchain tehnologiju kako bi djelovala samostalno, bez potrebe za središnjom stranom koja upravlja sustavom.

Druga anketa, koju su proveli SoFi i Workplace Intelligence na 800 američkih zaposlenika, pokazala je da bi 42% njih željelo primiti non-fungible tokene kao nagradu za rad.

Non-fungible tokeni, ili NFT, jedinstvena su imovina koja se provjerava i pohranjuje korištenjem blockchain tehnologije — digitalne knjige slične mrežama koje podupiru kriptovalute.

Plaćanje u digitalnoj valuti bez sumnje je “trendi”, rekao je Tony Jarvis, direktor sigurnosti poduzeća u Aziji-Pacifiku i Japanu u startupu za kibernetičku sigurnost Darktrace.

“Ponuda plaćanja svojim zaposlenicima Bitcoinom može biti način da privučete ono što bismo mogli nazvati ‘radnicima koji razmišljaju o budućnosti’, posebno ako ste u određenim industrijama, poput Fintech-a”, dodao je.

NFT
NFT

Doista, SharpRank je jedna od tvrtki koje nude plaćanje kriptovalutama u pokušaju da privuku mlađe radnike. To je neovisna agencija za ocjenjivanje koja radi sa studentima, koji rade kao ambasadori branda.

Chris Adam, osnivač i izvršni direktor, usporedio je privlačnost kriptoplaće među mladima sa Starbucksom – “kada je Starbucks prvi put postao popularan, bilo je važno biti viđen sa Starbucks šalicom. Vrlo je slično s obzirom na mogućnost posjedovanja neke vrste kriptovalute jer o tome pričaju svi njihovi prijatelji”.

Otkrili smo da mlađa demografska skupina, koja bi mogla imati veće apetite za rizikom, ima tendenciju vidjeti rizik i nagradu kroz drugačiju leću od nekoga tko je oduvijek znao da mu se plaća samo u gotovini.

Iako je ponuda kriptovalute kao plaće omogućila tvrtkama da privuku mlade talente, ona donosi i prednosti i rizike za zaposlenike. CNBC je razmotrio oboje.

1. Brza plaćanja

Zaboravite na vrijeme čekanja, naknade za razmjenu i dodatne troškove koji dolaze s tradicionalnim bankovnim transakcijama — primanje plaće u kriptovaluti može biti jako brzo, a to zaposlenicima daje razinu sigurnosti, rekao je Jarvis.

“Kada vam vaš poslodavac izvrši uplatu u digitalnoj valuti, čim vaš poslodavac izvrši tu uplatu, sljedeće sekunde, ona je na vašem računu. Ne morate čekati do sljedećeg dana.”

S obzirom na sve veći interes za kriptovalute među mlađim ulagačima, “nije iznenađenje” da bi radije primali plaću na taj način, rekao je Sumit Gupta, izvršni direktor i suosnivač CoinDCX, platforme za razmjenu kriptovaluta.

“Oni bi odmah imali pristup i držali kriptovalute u svojim portfeljima, bez potrebe za konverzijom iz fiata, što utječe na dodatnu naknadu za transakcije”. Fiat novac odnosi se na fizički novac koji podržava vlada.

2. Izbjegavanje poreza — ili ne

Kada su u pitanju zakoni o porezu na kriptovalute, bitna je zemlja u kojoj radite. Neke zemlje su “vrlo popustljive” u tom pogledu, rekao je Jarvis. Na primjer, Portugal je poznat kao porezni raj za kriptovalute zbog svog poreza od 0% na bitcoin.

“Kada uzmete u obzir koliko se ta imovina povećava tijekom vremena, to su značajni dobici koje možete ostvariti ako štedite na toj poreznoj strani jednadžbe”, dodao je Jarvis.

Međutim, više zemalja moglo bi stegnuti uzde oko digitalne imovine u bliskoj budućnosti “u pokušaju da povećaju povjerenje i sigurnost potrošača”, rekao je Gupta. Kasnije ovog mjeseca, od 18. travnja, pojedinci u Sjedinjenim Državama morat će prijaviti transakcije kriptovalutama Internal Revenue Service-u.

Kripto porez
Kripto porez

Gupta je dodao da su slične mjere provedene u Indiji, gdje se na prihode od kriptovaluta nameće porez od 30%.

“Važno je da zaposlenici koji primaju plaću u kriptovaluti budu svjesni kako takve promjene utječu na posjedovanje i korištenje kriptoimovine… stalno informiranje o promjenama politike može omogućiti korisnicima da brzo reagiraju na razvoj događaja”, rekao je.

3. Promjenjivost: dvosjekli mač

Nije tajna da je kriptotržište nestabilno.

Čak ni bitcoin, jedna od najpopularnijih kriptovaluta, nije imun na divlje fluktuacije cijena – naglo je pao od studenog, za više od 40% s rekordnih 69.000 dolara.

Međutim, rast vrijednosti bitcoina tijekom posljednjeg desetljeća ne može se zanemariti, s obzirom na to da je njegova vrijednost započela kao “nekoliko dolara”, rekao je Jarvis. “Ako primate svoju plaću po tjednu ili mjesecu, ona danas ulazi kao određena vrijednost u dolarima i automatski raste s vremenom… postoje neki ozbiljni povrati”.

Kretanje cijene Bitcoina od svibnja 2021 do travnja 2022 Izvor <a href=httpwwwcoindeskcom target= blank rel=noreferrer noopener>Coindesk<a>

Što se tiče Adama iz SharpRanka, kretanje kroz uspone i padove digitalne valute “može biti vrlo pozitivno iskustvo”.

“Vidimo da brojna djeca prolaze kroz takve cikluse… recimo preko noći, probudim se i kriptovaluta je devalvirala za 500%. Prva stvar koju ću učiniti je pitati zašto, a zatim ću smisliti načine kako da budem siguran da se to možda neće ponoviti”, dodao je Adam.

“Mislim da je to primjenjiva vještina u raspodjeli imovine i investiranju”.

Čak i tako, posjedovanje ili primanje plaće u kriptovaluti možda nije za one slabog srca.

“Otkrili smo da mlađa demografska skupina, koja bi mogla imati veće apetite za rizikom, ima tendenciju vidjeti odnos nagrada-rizik kroz drugačiju leću od nekoga tko je oduvijek znao da mu se plaća samo u gotovini”, rekao je Adam.

4. Prijetnje kibernetičkoj sigurnosti

Iako prijetnje kibernetičke sigurnosti nisu jedinstvene samo za kriptovalute, stručnjaci iz industrije rekli su da će prodori “potrajati sve dok kriptovalute ostanu popularne”.

“Mnogo prevaranta i napadača cilja na kriptovalute – oni koriste društveni inženjering na potpuno isti način na koji mi dobivamo phishing e-mailove”, rekao je Jarvis.

“A ako niste stručnjak za sigurnost, znati kako točno osigurati tu imovinu može biti jako, jako teško. Sredstva pohranjujete na platformi treće strane, tako da postoji rizik”.

Kibernetička sigurnost
Kibernetička sigurnost

Stoga je važno odabrati platformu za kriptovalute koja “prioritet daje osiguranju i sigurnosti”, rekao je Gupta.

“Pronalaženje platformi koje nude osiguranje imovine i barijeru protiv pranja novca ublažit će izloženost riziku pri korištenju digitalnog financiranja”.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno