Financa
Digitalni poslovni portal

5 suptilnih pokazatelja da vas poslodavac želi otpustiti

Ako iskusite ove stvari na poslu, možda je vrijeme da dotjerate svoj životopis.

Jeste li ikada doživjeli onaj tjeskobni, potonuli osjećaj da posao za koji ste mislili da je tako savršen možda ipak ne ide kako treba?

Ako nelagoda dolazi samo s vaše strane, vjerojatno imate vremena i slobode da tražite ono što vam bolje pristaje. Ako je vaš poslodavac, s druge strane, onaj koji je nezadovoljan, možda nećete imati kontrolu nad time kada će i kako završiti vaš boravak na toj poziciji. Sigurnost posla zasigurno nije jamstvo, pogotovo ako ne ostajete relevantni u svom području, a drugi se pokažu upućeniji, vještiji ili pouzdaniji, prenosi FastCompany. Iako možda nećete moći promijeniti plan da vas se eliminira (ukoliko se već radi na tome), šok zasigurno možete ublažiti ako ostanete na oprezu i pazite na ovih pet znakova vašeg nadolazećeg otkaza.

1. Razgovor koji ste upravo vodili sa vašim managerom vam je dokumentiran e-mailom

Recimo da ste upravo vodili napet razgovor sa svojom šeficom o svom nedavnom nastupu. Odlazite iz njezinog ureda s uzdahom olakšanja, misleći da točno znate što vam je činiti, i možete izbrisati to neugodno iskustvo razgovora jedan na jedan iz svog uma. Kasnije tog dana, međutim, vaša šefica šalje e-mail u kojem iznosi o čemu ste vas dvoje razgovarali. Upozorenje! Sažetak sastanka nije ljubazna gesta; nego je to vrlo promišljena dokumentacija namijenjena vašem dosjeu.

Kako bi pokrili leđa i pružili značajne dokaze, viši službenici vaše kompanije zasigurno će vam utrti put do izlaza s puno papirnatih dokaza o vašem padu. Umjesto panike, koristite sadržaj e-maila kao vodič za poboljšanje i uložite sve u spašavanje svog posla.

2. Vaš menadžer zadaje zadatke brže nego što ih razumno možete ostvariti

Sjećate se teškog razgovora koji ste upravo vodili sa svojom šeficom? Razmislite o stvarima kojima ste razgovarali. Njezino pozivanje na sastanak signaliziralo je vašu probnu kaznu, što znači da će se sada češće javljati kako bi vas držala na oku.

Dakle, pregledajte obrađene teme i odaberite najhitnije stavke kao apsolutno obavezne da odmah počnete raditi. Kada se vaša šefica neizbježno javi kasnije tijekom dana, tražit će da vidi značajan napredak na tim stavkama. Odati osjećaj da ste preopterećeni ili da su očekivanja nerazumna sigurni su znakovi da možda niste prikladni za tu poziciju.

3. Oduzimaju vam odgovornost i zadatke

Najnoviji zaposlenik prilazi vašem stolu, a vi zgrabite papirić da zabilježite svoju narudžbu kave. Ispostavilo se da on ne radi taj posao, nego vas obavještava da ga je vaša šefica upravo zamolila da preuzme vodstvo na projektu za koji ste bili zaduženi. Obrazi vam gore, mahnito tražite registrator sa dokumentacijom projekta i predajete ga bez kontakta očima.

Je li vaša šefica odlučila kako ste nadrasli ovaj projekt i kako vaš dnevni red treba imati prostora za važnije stavke? Možda vam vaša šefica daje veće prilike; ipak, vjerojatnije je da olakšanje vašeg tereta ima suprotno značenje. Ako se vaši zadaci prebacuju na druge zaposlenike, možete pretpostaviti da vaš šef ne misli da uspješno možete iznijetu tu odgovornu ulogu.

4. Niste pozvani na određene sastanke

Dok se krećete po Instagramu kako biste olakšali svoj put u rutinu nakon ručka, primijetite da članovi vašeg tima idu u konferencijsku dvoranu. Srce vam preskoči kad provjerite svoj kalendar i ne vidite ništa zakazano. Je li vas vaš tim zaboravio pozvati? Možda za vas planiraju zabavu iznenađenja?

Ako se vaš tim sastaje bez vas, vjerojatno radi na projektu s rokom koji nadživljava vaš mandat. Vaša je šefica već odredila datum do kada ste tu, a iako vaši suradnici vjerojatno nisu svjesni zašto, dobili su upute da vas izostave. Neuključivanje je snažan pokazatelj da više niste dio tima i da ste na putu van.

Prepoznajte upozorenja na vrijeme i ubacite u veću brzinu

5. Zaposlen je netko s istim zvanjem i s više iskustva

Dolazite u ponedjeljak ujutro i vidite svoju šeficu kako novog zaposlenika vodi po uredima i predstavlja ga. Konačno, još jedna osoba koja će pomoći odjelu! Brzo se širi glas da ima prilično impresivan životopis, a kad vidite njegovu posjetnicu, otkrijete da ima istu titulu kao i vi. Je li vaša šefica zapravo shvatila da imate previše na svom tanjuru i zaposlila nekoga da podijeli teret s vama?

Nažalost, kompanije rijetko imaju tako solidan financijski položaj da se pozicije mogu dodavati bez ikakvih rezova. Najsuptilniji i, budimo iskreni, potpuno uvredljivi znakovi da se vaša svirka završava je dovođenje nekoga tko dijeli vašu titulu, ali ima više iskustva (i, naravno, veću plaću) od vas. Ovaj niski udarac način je da vam se kaže da trenutna struktura ne funkcionira, a vi ste, barem dijelom, razlog zašto je to tako. To nije osobno – to je posao.

Uzimanje u obzir ovih suptilnih znakova pomoći će vam da čim prije počnete brisati prašinu sa životopisa. Ipak se nadamo se da ćete na vrijeme prepoznati upozorenja i ubaciti u veću brzinu.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije