Srijeda, 23 listopada, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Trećina mladih stanovnika BiH želi iseliti

Od svih zemalja jugoistočne Europe najviše mladih iz Sjeverne Makedonije, njih 42,67 posto, izrazilo je želju da napusti državu zbog loših socijalnih, životnih i ekonomskih standarda i uvjeta. Nažalost, na drugom mjestu su mladi iz BiH. Ovo su rezultati istraživanja koje je objavila Fondacija “Fridrih Ebert”.

Prema rezultatima “Studije o mladima iz jugoistočne Europe 2024”, drugo mjesto na ovoj nezavidnoj listi zauzima Bosna i Hercegovina, u kojoj bi 31,18 posto mladih želi emigrira. U Albaniji taj postotka iznosi 37 posto, pokazuju podaci istraživanja.

Što se drugih država u regiji tiče, u Hrvatskoj je 22 posto mladih izrazilo potrebu da napusti državu.

Situacija je slična i na Kosovu, gdje je 28 posto mladih nezadovoljno životnim standardima. U Srbiji i Sloveniji 25 posto mladih pokazalo je potrebu da napusti državu, a u Grčkoj taj broj iznosi 31 posto.

U Bugarskoj i Rumunjskoj istraživanje je pokazalo najmanju volju mladih za napuštanjem svojih država.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 8.943 mladih iz jugoistočne Europe, starosti od 14 do 29 godine. Pokazalo je da njih 23 posto bolju plaću vidi kao jedan od ključnih razloga za iseljenje iz države. Da ekonomski faktori i prilike imaju bitnu ulogu u emigraciji mladih istaklo je 67 posto ispitanika. Za njih 62 posto korupcija je najveći problem s kojim će se njihove zemlje suočiti narednog desetljeća, prenose Nezavisne.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno