Financa
Digitalni poslovni portal

Globalno tržište baterija za EV

S povećanjem interesa potrošača za električna vozila (engl, Electric Vehicle, EV)  globalno tržište baterija za EV naraslo je na veličinu od 27 milijardi dolara u 2021. i očekuje se da će se nastaviti širiti.

Osim što je postala glavno središte za proizvodnju automobilskih dijelova, Azija je također pionir u proizvodnji baterija za električna vozila. Trenutačno, deset proizvođača s najvećim tržišnim udjelom u pogledu kapaciteta baterija koji su nedavno registrirani 2021. imaju sjedišta u azijskim zemljama. Radi se  uglavnom o Kini, Južnoj Koreji i Japanu. Kako pokazuju podaci SNE Researcha, pet najvećih proizvođača u industriji – CATL, LG, Panasonic, BYD i Samsung – zajedno čine više od 80 posto svjetske proizvodnje automobilskih baterija.

Udio u svjetskom tržištu najvećih proizvoođača baterija za električne automobile u 2021 (u GWh)

Kineska tvrtka Contemporary Amperex Technology (CATL) zauzela je prvo mjesto na ljestvici proizvođača za 2021. Razlog je dijelom zbog velike potražnje na domaćem, kineskom, tržištu. Izvan Kine, CATL se suočava s oštrom konkurencijom LG-a i Panasonica, koji su na drugom i trećem mjestu u svijetu. Europa i Sjedinjene Države su u međuvremenu zaostajale u ovom strateškom industrijskom sektoru. Postoji nekoliko inicijativa kojima pokušavaju promijeniti status quo i unaprijediti svoju poziciju.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije