Financa
Digitalni poslovni portal

Scholz je najavio: Njemačka trenutno obustavlja Sjeverni tok 2

Taj potez dolazi nakon što je Rusija objavila da će priznati dvije otcijepljene republike Donbas

Njemačka će odmah suspendirati certifikaciju plinovoda Sjeverni tok 2 koji podržava Rusija, objavio je njemački kancelar Olaf Scholz nakon što je Moskva priznala dvije otcjepljene regije Donbas, Donjeck i Lugansk.

U nedavno objavljenoj izjavi, Scholz je rekao da se zeleno svjetlo za naftovod ne može dati u svjetlu trenutnog zastoja između Rusije i Ukrajine.

Scholz je objasnio da je od Federalnog ministarstva gospodarstva tražio da poduzme potrebne administrativne korake kako se plinovod za sada ne bi mogao certificirati, kazao je.

“A bez ovog certifikata, Sjeverni tok 2 ne može početi raditi”, rekao je.
Njemački kancelar istaknuo je da će EU na odluku Rusije danas odgovoriti sankcijama, te da je naredio povlačenje dokumenata, što onemogućuje dodjelu te potvrde.

Scholz je na konferenciji za novinare rekao da će EU dogovoriti paket sankcija koje će usvojiti danas.

“Situacija je danas potpuno drugačija nego prije nekoliko dana i zato je moramo ponovno analizirati. Tražio sam od Ministarstva gospodarstva da povuče dokument iz procedure i time onemogući certifikat za plinovod Sjeverni tok 2, ” On je rekao.

Scholz je rekao da Europu čekaju teški dani te da 80 godina nakon Drugog svjetskog rata Europi prijeti novi rat. “Naša je odgovornost spriječiti to. Apeliram na Rusiju da nam u tome pomogne”, objasnio je.
Istaknuo je da je važno da EU bude jedinstvena, da djeluje u skladu sa Sjedinjenim Državama, te da su sankcije nešto što su zajedno pripremili.

“To su odlučne mjere koje poduzimamo u vezi s akcijom koja je sada poduzeta, a to je priznanje Donjecka i Luganska. Imamo spremne daljnje sankcije za daljnje radnje”, najavio je, ne želeći ulaziti u detalje.

Nijemci su prije upozoravali da “ako dođe do ruske invazije, neće biti ruskog plinovoda”. Njemačka je odgodila certifikaciju Sjevernog toka 2 barem do druge polovice 2022. godine, ali taj postupak nije otkazala.

Izvor:Telegraf

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije