Četvrtak, 19 rujna, 2024
spot_img

Zadnje objave

Možda vam se sviđa

Burze u SAD i Europi su se strmoglavile, Bitcoin izgubio na vrijednosti

Gospodarska kretanja u SAD-u, najvećem svjetskom gospodarstvu, koja pokazuju da je nezaposlenost na najvišoj razini u protekle tri godine. Također, znatno se povećala mogućnost ulaska u recesiju u idućih godinu dana, što je prestrašilo ulagače, a burze strmoglavilo.

Nakon gubitaka na tokisjkoj burzi, o kojima smo jučer pisali, minusi su ostvareni i na europskim burzama. Pale su na najnižu razinu u proteklih pola godine. Tržišta kapitala u Londonu, Amsterdamu i Frankfurtu pala su oko 3 posto.

Dva faktora pogodovala su rastu tržišta posljednjih mjeseci. Prvi je očekivanje smanjenja kamatnih stopa. Drugi je rast vrijednosti dionica tehnoloških kompanija, povezan s razvojem umjetne inteligencije. Ali u posljednjih nekoliko tjedana pojavila se mogućnost rezanja kamatnih stopa u SAD-u . Ipak, ovo je odvelo kapital u drugom smjeru, što sada možete vidjeti. To ne pogoduje našim dioničarima, rekao je burzovni analitičar Oliver Roth.

New York-ška burza je na otvaranju izgubila 6 posto vrijednosti, no stanje se poslije popravilo. Loše vijesti zahvatile su i vlasnike kriptovaluta. Ona najvrjednija, Bitcoin, u jednom je trenutku pala ispod 50 tisuća dolara. Izgubivši u samo jednom danu gotovo 15 posto svoje vrijednosti. U trenutku pisanja članka vrijednost je 55,639.60 dolara.

U međuvremenu, zlato i valute koje se smatraju sigurnim utočištima, poput japanskog jena i švicarskog franka, profitirali su od neizvjesnosti.

I tehnološke dionice izgubile na vrijednosti

Ulagači u SAD zabrinuti su da je američka centralna banka predugo čekala prije nego što je smanjila kamatne stope. Ostavljajući zemlju u opasnosti od recesije. S druge strane eskalacija napetosti na Bliskom istoku dodatno pridonosi pesimističnom raspoloženju.

Tehnološke dionice također su pale u ponedjeljak nakon loših rezultata tehnoloških divova u drugom tromjesečju. Neki promatrači sugeriraju da su zbog pompe oko umjetne inteligencije (AI) neke kompanije precijenjene.

Posebnu zabrinutost izazvalo je izvješće da proizvođač čipova Nvidia odgađa lansiranje novih AI čipova zbog problema u dizajnu.

Nvidia je nedavno bila pokretačka snaga globalnog uspona burze. Ipak je pala za gotovo 14% u New Yorku u početku trgovanja u ponedjeljak prije nego što se oporavila.

Tržišni stručnjak Daniel Saurenz s investicijskog portala Feingold Research rasprodaju je objasnio time da međunarodne burze sada moraju uračunati rizik od recesije.

DAX, NASDAQ i Nikkei trgovali su na rekordnim razinama prije samo nekoliko tjedana, a Japanci pokazuju kako brzo zabava može završiti, rekao je Saurenz.

Prijavite se na naš Newsletter

Popularno