Financa
Digitalni poslovni portal

CBBiH: Hoće li doći do rasta kamatnih stopa u BiH u velikoj mjeri ovisi o odlukama ECB-a

Kreditna zaduženost građana Bosne i Hercegovine kod komercijalnih banaka u posljednje vrijeme umjereno raste, a najviše su se podizali nenamjenski potrošački krediti, kazali su Feni iz Centralne banke BiH, ustvrdivši kako će rast kamatnih stopa na domaćem tržištu u određenoj mjeri odrediti odluke Europske centralne banke (ECB).

Kreditna zaduženost stanovništva kod komercijalnih banaka u ožujku 2022. godine iznosi 10,5 milijardi maraka, dok je na kraju 2021. godine iznosila 10,4 milijardi maraka, potvrdili su iz Centralne banke BiH.

Navode kako kreditna zaduženost bh. građana umjereno raste tako da je godišnji rast u ožujku iznosio 5,5 posto.

Na početku godine, dodaju, došlo je do kratkotrajnog smanjenja kredita, ali su nakon toga opet počeli rasti, dok je u cijeloj 2021. godine bilježen porast za razliku od recesijske 2020. godine u kojoj nije bilo značajnijeg rasta kredita.

Visoka stopa inflacije

Visoka inflacija utjecala je i na rast kamatnih stopa pa su pojedine ključne centralne banke u borbi s rastućom inflacijom pribjegle povećanju kamatnih stopa.

Tako je FED u ožujku 2022. godine podigao kamatne stope za 25 baznih poena, nakon čega je početkom svibnja uslijedilo drugo povećanje kamatnih stopa za 50 baznih poena te se kamatne stope kreću u rasponu od 0,75-1 posto.

Također, Bank of England je 5. svibnja 2022. godine povećala referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena i ona trenutno iznosi 1 posto, što je najviša razina u posljednjih 13 godina, rekli su za Fenu iz CBBiH.

Iz Centralne banke BiH napominju kako je Europska centralna banka zadržala referentne kamatne stope nepromijenjenima, premda se priprema za niz postepenih povećanja kamatnih stopa koja će referentnu kamatnu stopu dovesti u pozitivnu teritoriju.

U našim bankama, kamatne stope na kredite pretežno se vežu za EURIBOR, kamatnu stopu na europskom novčanom tržištu te će sigurno odluke ECB-a u određenoj mjeri determinirati kretanje kamatnih stopa na domaćem tržištu – kažu iz Centralne banke.

Visoke stope inflacije, dalje navode, bilježe se na globalnoj razini i mogle bi se zadržati i u 2022. godini, imajući u vidu strukturne poremećaje na tržištu energenata uzrokovane izbijanjem rata u Ukrajini, novi kineski lockdown i njegov utjecaj na globalne lance snabdijevanja, kao i činjenicu da kompanije povećavaju plaće jer se suočavaju s deficitom radnika.

Kolika je štednja građana u bankama?

Prema posljednjim raspoloživim podacima Centralne banke BiH na kraju ožujka 2021. godine ukupni depoziti stanovništva iznosili su 13,78 milijardi maraka.

Ukoliko se promatra ročna struktura depozita stanovništva, kratkoročni i dugoročni depoziti iznose 4,98 milijardi maraka, dok depoziti po viđenju i transakcijski računi iznose 8,80 milijardi maraka.

Središnji registar kredita poslovnih subjekata i fizičkih osoba

Upitani koliko se često ažuriraju podatci u Središnjem registru kredita poslovnih subjekata i fizičkih osoba u BiH, iz Centralne banke kažu kako banka podatke ažurira odmah po njihovom prijemu, nakon čega su ažurirani podaci dostupni korisnicima podataka.

– Dakle, ažuriranje podatka u registru je u realnom vremenu, ali nakon što Centralna banka zaprimi ispravno dostavljene podatke od strane sudionika koji dostavljaju podatke o zaduženjima fizičkih osoba i poslovnih subjekata – naglašavaju iz Centralne banke BiH, piše Fena.

Prijavite se na naš Newsletter

Možda Vam se sviđa

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da ste u redu s tim, ali možete odbiti ako želite. Prihvati Opširnije